2017. szeptember 19., kedd

SAJÁT VIDEÓ


egy kis tájékozódás:

www.websonic.hu/public/tg/suli/2/file/filmeskonyv.doc

MOTTÓ
ami elkerülendő

"Amikor a filmesek néprajzi filmeket készítenek, ezek talán filmek, de nem néprajziak, amikor néprajzkutatók készítenek filmet, azok talán néprajziak, de nem filmek..." 
(Jean Rouch: A néprajzi film in: A népszerű tudományos film, 
Budapest, 1981. 207.p.; Filmművészeti Könyvtár 66.) 

Készítsünk saját videót
Egészen máig a technika sok nehézséget okozott a spontán, hiteles és hatásos kutatási filmek elkészítésénél. Ma, amikor a technika teljes egészében mindenki rendelkezésére áll, használata pille könnyű,  mégis kevesen élnek a videótechnika lehetőségeivel a kutatásban, vagy  a tanításban.

Sára Sándor interjú – a könnyű technika átgondolatlan használatáról
SÁRA SÁNDOR
NÉHÁNY MONDAT AZ INTERJÚVÓL, ÉRDEMES ELOLVASNI AZ EGÉSZET
"Minket filmeseket – dokumentum- és játékfilmeseket egyaránt – arra biztattak, hogy ne kávéházi asztaloknál találjuk ki a filmjeinket, hanem menjünk ki a való életbe. Ha kimentünk, akkor viszont kitört a botrány..."
– A digitális technika mennyit változtatott a filmkészítésen?– Gondolkodni ugyanúgy kell, vagy még jobban, de néha pazarlóan használják: kézbe veszik a kamerát és kaszálnak vele. Az nem jó, pontosan ki kell találni, hogy működjön a kamera. De egyébiránt sok előnye van, főleg dokumentumfilmeknél és abban, hogyan tudnak közel jutni az emberekhez. "


SAJÁT VIDEÓNK:


Néhány alapvető fogásra és elkövethető hibára, felvételi technikára, vágási fortélyra hívnám fel a figyelmet, nem videó készítési tanfolyamot kívánok tartani, csak ösztönözni arra, hogy akár a jövendő diákjaik, akár nagyobb közösségek számára készítsenek bemutatókat a a kutatási területükről.


Videó készítésének kiinduló kérdései:

1. mit akarok?
2. kikkel akarom - riportalany, szereplők, helyszín
3. kiknek akarom?
- kutatóknak, mert szenzációs,
- tanítványoknak, ők még nem láttak ilyent,
- néprajzi filmfesztiválra, az első díjért
4. szinopszist, treatmentet, forgatókönyvet írok
5. gyártási tervet készítek
6. összeállítom a stábot
 - 1 fős - én beszélgetek, kérdezek, és a kamera is nálam van
 - 2 fős - értelemszerűen
 - 3 fős stábban pontosan tisztázni kinek mi a feladata az előkészítésben és a forgatáson

A munka megkezdése előtt készüljön írásos terv
Azt hiszi az ember, hogy tudja mit akar, szinte látja maga előtt.. de le kell írni, mert akkor derül ki, hogy az elképzelés működik -e. Előjönnek az ellentmondások. Az írás közben letisztulnak a gondolatok. Le kell ülni és elképzelni hogy mit fogok látni - ahhoz mi kell, hogy azt lássam - kiderül hogy kellenek kellékek, fontos e napszak... ezer dolog. Ez a forgatáson és a vágáson is meghálálja a rászánt időt. Ha előre átgondolom, hogy mit fogok látni, a vágáson is könnyebb lesz.

ÉS ha van egy tervem, akkor van mit eldobnom, amikor a valóságos forgatáson váratlan események, helyzetek kerülnek elő, tudom hova hogyan illeszthetem be az új dolgokat, s mi az, ami sokkal jobb, mint amit elképzeltem... ilyen is van, de ez nem ment meg. Az elképzeléseket le kell írni.

szinopszis/ treatment
A treatment /szinopszis a film történetének rövid, néhány oldalas összefoglalója, amiből megtudhatjuk mi a témánk, mi a célunk vele, kik a szerelők, hol játszódik a történet, milyen akadályokra számíthatunk, kikkel mikor akarjuk elkészíteni...

részletes leírás - ugyan játékfilmre vonatkozik, de tanulságos lehet

néhány praktikus tanács
Egy szerkesztési modell - hagyományos, de működik
Tudjam hol vagyok - lássam a környezetet, tág képen, vagy képsorokat egymásra vágva.
Ez lehet hagyományos módon távolról közeledve, a plánozást is ehhez alakítva.
De lehet modern, klipszerű is
Ismerjem meg a szereplőt, tárgyat, eseményt, amiről majd szólni fogok
Lássam a szereplőket valamilyen helyzetben
Ha beszélgetés, emlékezés a témám, akkor is próbáljam meg munka/valamilyen tevékenység közben mutatni és beszéltetni a szereplőt. Ne kelljen riport szituációba ülnie, ami eleve kis visszafogottságot, vagy riportalanyként való viselkedést eredményez.
/érdemes a forgatás előtt kicsit összebarátkozni, de a témát ne mondassák el vele előre/
Legyen a videónak lezárása, összefoglalója
sose felejtsék el,hogy KIKNEK készítik, kit akarnak tanítani, megnyerni szórakoztatni vele.!

Persze senkit ne akadályozzanak ezek a szabályok, ha valami nagyon eredeti, soha nem látott elképzelése van és azt meg is tudja csinálni, ám legyen, csak valamiképpen kapcsolódjon a a témánkhoz, vagy ahhoz szakhoz, amire jár. Végső esetben azt is elfogadom, ha az egyetemi élethez kapcsolódik.
A videó 3 -5 perces lehet
/ha nagyfilmet akar valaki, nosza! de nem elvárás :)

részletesebb példa: hogyan készítsünk videót? Tudom olyan, mint a hogyan készítsünk otthon atombombát ... de mégis néhány példa modell nem árt, és azután úgy is azt kell csinálni amit szeretnél, amit a legelején megfogalmaztál magadban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése