2017. szeptember 19., kedd

IGAZ, VAGY HAMIS


A kamerák ott voltak minden fontos eseményen. A tudósítások nyomán az emberek betekinthettek olyan helyekre, ahol egyébként soha nem fordulhattak volna meg. Főúri kastélyokba, királyi szalonokba, részt vehettek olyan eseményeken, amire nem juthattak el, láthatták a király koronázását, a maga valóságában láthatták mi történik másutt.
Egy évvel a szabadalom után, tehát 1896-ban, a Lumière fivérek már hazánkban forgattak a millenniumi ünnepségsorozat keretei között. A film valószínűleg a királyi udvar megrendelésére (de legalábbis jóváhagyásával) jött létre. A videóban 2 helyszín látható, az első egy katonai díszszemlét mutat be, a másodikon pedig a Lánchidat láthatjuk, természetesen még autós forgalom nélkül. Érdekesség, hogy a Lánchídon még megvannak az egykori vámszedő házak
http://indavideo.hu/video/Az_ezredevi_kiallitas_1896
"Az első Magyarországon készült filmfelvételek is a millenniumi ünnepségekhez kapcsolódnak. Lumiere operatőrjei lefényképezték a díszfelvonulást, Sziklai Zsigmond pedig, az első magyar mozgófényképészként, felvételt készített a királyról. Sziklai kamerája - a freudi elvétés parádés példájaként - levágta a király fejét.

http://www.filmkultura.hu/regi/2000/articles/essays/balogh.hu.html


IGAZ VAGY HAMIS
Régen dédiék még azt mondták: igaz, hiszen benne van az újságban.
Aztán rájöttek, hogy nem minden igaz, ami nyomtatott szó.
Később az a mondás járta, hogy de a saját szememmel láttam, benne volt a tévében!
Aztán kiderült, amit a saját szemeddel látsz, az nem az, ami van, hanem amit mutatni akarnak Neked

Pletyka
Lumierek híradós stábja rögzítette a Király esküvőjét, de a felvétel nem sikerült, ezért újra el kellett játszani a nagy pillanatot, szerencsére a király maga vállalta, hogy részt vesz a megismételt szertartáson. 
Melies cégét viszont megbízták VII. Edward koronázásának felvételével. A biztonság kedvéért a fifikás filmesek már jóval az esemény előtt megrendezték az ünnepséget, ahol állítólag a királyt egy hentessegéd alakította, a királynét egy mosónő, de a lényeg, hogy ezt a változatot vetítették világszerte az esemény megtörténte után, mint hiteles beszámolót.
Fontos volt, hogy a birodalom polgárai lássák, amint királyuk fejére kerül a korona, örök hűséget fogad, s hogy a király csak egy hasonmás? Ki gondolta volna?
Egyébként a kor technika eszközei, a nehézkes kamerák, a gyenge fényérzékenységű nyersanyag elég gondot okozott, így ha biztosat akartak, hát nyugodt körülmények között megrendezték az eseményeket 
Volt aki kiszúrta, de a királynak nagyon tetszett így Melies jó sok munkát kapott utána

Azután az első világháború haditudósításainak nagyobb része stúdióban készült és akkor is diadalmas győzelemről zengett, amikor vert seregek vonultak. Megtehették, megtették. 


IGAZ VAGY HAMIS?


és még három film, amit meg kell nézni, mielőtt a saját videónkhoz  kezdenénk.

Человек с киноаппаратом
Ember a felvevőgéppel
fekete-fehér, némafilm, szovjet dokumentumfilm, 70 perc, 1929 
rendező: Dziga Vertov
forgatókönyvíró: Dziga Vertov
operatőr: Mihail Kaufman

Berlin: Die synfonie einer Großstadt
Berlin: egy nagyváros szimfóniája
fekete-fehér, szöveg nélküli, német dokumentumfilm, 55 perc, 1927
rendező: Walter Ruttmann
forgatókönyvíró: Karl Freund, Carl Mayer, Walter Ruttmann
operatőr: Robert Baberske, Reimar Kuntze, László Schäffer, Karl Freund
zene: Timothy Brock, Edmund Meisel
vágó: Walter Ruttmann


és egy egészen  zseniális montázs PÁLFI György munkája 2012 
FINAL CUT
montázsfilm
Aki sok filmet látott életében még jobban élvezi, de mindenki remekül szórakozhat ezen a szerkesztési és vágási bravúron.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése